İklim Değişikliği ve Geleceğimize Bir Lisans Öğrencisinin Bakışı
Özge Çay, 10 Ekim 2023
Ben, bir lisans öğrencisi olarak, iklim değişikliği konusundaki düşüncelerimi ve geleceğimizi nasıl etkileyebileceğini paylaşmak istiyorum. İklim değişikliği dünya genelindeki iklim sistemlerinin uzun dönemli değişikliklerini ifade eder. Bu değişikliğe sera gazı emisyonlarında, malzeme (ürün) artışı, Fosil yakıtların kullanımı, sanayi süreçleri gibi insan kaynaklı etkenlerin artışıyla doğrudan ilişkilidir ve bunun sonucunda sıcaklık artışı, hava koşulundaki değişiklikler gibi etkiler gözlemlenir ve etkileri oldukça çeşitlidir. Devamı için tıklayınız.
Türkiye’de Bina Sektöründe Enerji Verimliliği: Mevzuat ve Uygulamalar
Ayşegül Bulut, 10 Ekim 2023
İklim değişikliğine neden olan en önemli faktörlerden biri, şüphesiz enerji tüketimidir. Enerji tüketiminin en yoğun olduğu sektörler arasında ise binalar, ulaşım, sanayi, elektrik üretimi yer almaktadır. Özellikle sanayileşme ve kentleşmenin getirdiği ekonomik büyüme ve yoğun nüfus artışıyla beraber bina sayısının artması, bir taraftan enerji tüketimini arttırırken, diğer taraftan bu alanda enerji verimliliğinin sağlanmasına duyulan ihtiyacı da arttırmıştır. Devam için tıklayınız.
The Rebound Effect of Resource Efficiency: Materials and Energy
Sedat Alataş, 29 September 2023
The "rebound effect" is a phenomenon which occurs when potential resource savings driven by advances in resource efficiency are cancelled out due to a variety of reasons, such as the substitution effect, income effect, market dynamics, or psychological factors. In other words, when the rebound effect prevails, even if industries or people use resources efficiently and perform better, the benefits of the improvements in resource efficiency are partially or completely offset by increasing consumption and production. Click here to read...
ESG Kriterleri: Çevresel Faktörler ve Malzeme Kullanımı
Betül Mert, 2 Ağustos 2023
ESG (Environmental, Social and Governance) kriterleri içinde çevresel faktörler (E), şirketlerin çevresel etkilerini incelemektedir. Sosyal faktörler (S) şirketin topluma olan etkisini değerlendirir ve çalışan refahı, toplum ilişkileri ve sosyal sorumluluk projeleri gibi konuları içerirken, yönetişim faktörleri (G) şirketin yönetim ve işletme süreçlerini değerlendirir ve kurumsal yönetim, şeffaflık, etik değerler ve finansal raporlama gibi konuları kapsar. Bu üç faktör birbiriyle ilişkilidir çünkü sürdürülebilirlik performansı tüm bu alanlarda dengeli bir yaklaşım gerektirir. Devamı için tıklayınız.
Sürdürülebilir Kentlerde Malzeme ve Enerji Verimliliği
Ayşegül Bulut, 21 Temmuz 2023
Sanayi Devrimi'yle başlayan ve hız kazanan kentleşme süreci ile birlikte, kentlerin nüfusu daha önce görülmedik biçimde artış göstermiştir. Nüfus artışı; hava ve çevre kirliliği, trafik yoğunluğu, sınırlı doğal kaynakların savurganca kullanımı, kentlerin kapasitelerinin artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamaya yetmemesi gibi birtakım kentsel problemleri de beraberinde getirmiştir. Bu durum bir taraftan kent yaşamının kalitesini düşürürken, diğer taraftan kent ekonomisine ve kentlerin sürdürülebilirliğine de zarar vermeye başlamıştır. Devamı için tıklayınız.
Karbon Fiyatlandırması ve Malzeme Verimliliği
Gamze Akkoyun, 8 Temmuz 2023
Sanayileşme sürecinin başladığı 19. yüzyıldan itibaren atmosfere salınan CO2 emisyonlarındaki artış, iklim değişikliğini tetikleyerek toplumsal refahı olumsuz anlamda etkilemektedir. CO2 emisyonlarının toplumsal refahta meydana getirdiği bu olumsuz durum piyasa başarısızlıklarından biri olan negatif dışsallık durumuna karşılık gelmekte ve söz konusu negatif dışsallığı gidermek için karbon fiyatlandırması gibi ekonomi politikası araçları kullanılabilmektedir. Devamını okumak için tıklayınız.
The Country Profile of Türkiye for Materials: Material Consumption and Intensity
Sedat Alataş, 17 June 2023
This blog post compares the global trend in domestic material consumption, material footprint, and material intensity with Türkiye. There has been an upward pattern in global material use over time, nearly doubling between 1990 and 2019 in terms of both domestic material consumption and material footprint. Türkiye individually confirms this global trend. Click here to read...
Avrupa Birliği Kritik Hammaddeler Yasası
Elif Erkara, 2 Haziran 2023
İklim değişikliği mücadelesinde bir dönüm noktası kabul edilen Paris İklim Anlaşması, küresel iş birliğini güçlendirmeyi ve sera gazı emisyonlarını kontrol altına almayı hedeflemektedir. Anlaşmanın ana hedefi, sanayi öncesi seviyelere göre küresel ısınmayı 2°C’ nin altında tutmayı ve mümkünse 1.5°C’ ye kadar sınırlamayı içermektedir. Tüm katılımcı ülkelerin kendi belirledikleri ulusal katkılarla (Nationally Determined Contributions-NDC) sera gazı emisyonlarını azaltmaları talep edilmektedir. Devamını okumak için tıklayınız.
Does material intensity sufficiently represent material efficiency?
Sedat Alataş, 20 May 2023
How can we measure the material efficiency performance of countries? Does material intensity defined as the ratio of material consumption (MC) to gross domestic product (GDP) sufficiently capture the material efficiency dynamics? If not, what are the alternative approaches and how can we show the drawback of material intensity? Click here to read...
Üretim Bazlı ve Tüketim Bazlı Karbon Emisyon Ölçümleri
Tuğba Akdoğan, 10 Nisan 2023
İklim değişikliği tüm dünya için büyük bir endişe haline geldi ve bunun ana sebebi insan faaliyetlerinden kaynaklanan karbon başta olmak üzere sera gazı emisyonlarıdır. Paris İklim Anlaşması ile birlikte her ülke bu mücadelede kendi üzerine düşen görevi yapmakla yükümlüdür. Bunun bir sonucu olarak, her ülkenin kendi ulusal emisyon envanterlerinin muhasebeleştirilmesi, hem sera gazı emisyonlarının kaynağını anlamak, hem de iklim müzakerelerinin yürütülmesi açısından önemlidir. Devamını okumak için tıklayınız.
Emisyon Ticaret Sistemi ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması
Elif Erkara, 28 Mart 2023
İklim değişikliği ile ilgili son yayınlanan raporuna göre insan kaynaklı sera gazı emisyonları sebebi ile yaşanan küresel ısınma, dünya genelinde 3.3-3.6 milyon insanı savunmasız bırakmaktadır. Halihazırda süren emisyon artış hızının devam etmesi durumunda ise 2100 yılına dek yerküre ısısının 3°C’ ye ulaşması beklenmektedir. Paris İklim Anlaşması taraflarının taahhütlerini yerine getirmemeleri halinde küresel ısınmanın 4°C’ ye ulaşma ihtimali ise %20 civarındadır. Devamını okumak için tıklayınız.
Post-Earthquake Measures for Cities in Turkey
Burcu Hiçyılmaz, 22 Mart 2023
Two major strong earthquakes struck Turkey's southeast region on February 6, 2023. This earthquake caused widespread devastation and casualties in eleven provinces. It is critical that many of the homeless people in these cities return to their rebuilding homes as soon as possible. After so much death and suffering, both the reconstruction of damaged towns and the execution of precautions for structures in all cities that are not resistant to a potential earthquake came to the fore and emerged as priorities. Click here to read...
Döngüsel Ekonomi II: Kelebek Diyagramı
Betül Mert, 23 Şubat 2023
İnsanların faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, küresel ısınma ve iklim değişikliği probleminin çözümlerinden biri döngüsel ekonomi modelidir. Döngüsel ekonomi modeli kaynak kullanımında sürdürülebilirliğin sağlanmasını ve malzemelerin sürekli olarak üretim-tüketim döngüsü içinde tutulmasını hedeflemektedir. Malzeme döngüsünü sistem içerisinde göstermek için Ellen MacArthur Foundation tarafından kelebek diyagramı olarak adlandırılan bir şekil türetilmiştir. Devamını okumak için tıklayınız.
Yeşil Sanayi Politikaları
Elif Erkara, 11 Ocak 2023
19. yüzyılda meydana gelen Sanayi Devrimi sırasında artan enerji ihtiyacının giderilmesi için başta kömür olmak üzere fosil yakıtlar kullanılmıştır. Sanayi Devrimi sonrasında ülkelerin gelişmişlik seviyeleri artmaya başlamış, nüfusun da bu artışa paralel bir seyir göstermesiyle karşılanması gereken ihtiyaçlar çoğalmıştır. Yeni iş alanları kurulabilmesi için orman arazileri azaltılmış, sanayi temelli büyüme sergileyen ülkelerin enerji ihtiyaçlarını fosil yakıtlar karşılamıştır. Devamını okumak için tıklayınız.
Yurtiçi Malzeme Tüketimi ve Malzeme Ayak izi
Tuğba Akdoğan, 11 Ocak 2023
Paris iklim anlaşması ile birlikte artık birçok ülke sera gazı emisyonları azaltma ükümlülüğü altına girmiş ve 2050 yılına kadar küresel ekonominin emisyonlarının net-sıfır hale gelmesi önemle vurgulanmıştır. Bu hedefleri karşılayabilmek adına malzeme tüketiminde ciddi bir azaltıma ihtiyaç vardır. Malzeme tüketimindeki azalma malzeme verimliliğinin sağlanması, düşük emisyonlu teknolojilerin geliştirilmesi, malzemelerin yeniden kullanımı ve geri dönüştürülmesiyle mümkündür. Devamını okumak için tıklayınız.
Döngüsel Ekonomi I
Betül Mert, 11 Ocak 2023
1970'lerin sonlarından beri ivme kazanan döngüsel ekonomi kavramının farklı tanımları bulunmaktadır. UNEP, “Atıkları ortadan kaldırmaya odaklanan bir ekonomik model; malzemelerin yeniden kullanımını, geri dönüşümünü ve geri kazanımını artırmak; sınırlı kaynakların kullanımının azaltılması ve yenilenebilir alternatiflere geçiş ve kirlilik gibi olumsuz unsurların azaltılması” olarak tanımlarken OECD, “Artırılmış ürün onarımı ve yeniden üretimi, artırılmış malzeme geri dönüşümü, tasarım yoluyla daha sağlam uzun ömürlü ürünler, artırılmış yeniden kullanım ve onarım, artırılmış malzeme verimliliği, iyileştirilmiş kaynak kullanımı ve değiştirilmiş tüketici davranışı” olarak tanımlamaktadır. Devamını okumak için tıklayınız.
Kritik Malzemeler ve Arz Riski Yaratan Faktörler
Burcu Hiçyılmaz, 11 Eylül 2022
Yenilenebilir enerji, elektrifikasyon, elektrikli araçlar, enerji depolama ve hidrojen enerjisi gibi teknolojik dönüşümlerde özellikle lityum, bakır, neodimiyum, nikel gibi bazı özel malzemelerin kullanımına ihtiyaç duyulacak ve bu malzemelerin talepleri önümüzdeki dönemlerde daha da fazla artacaktır. Talebi artan bu malzemeler kapsamında özellikle düşük karbon teknolojileri için gerekli olan ve durumu çeşitli ülkeler, hükümetler arası kuruluşlar veya akademisyenler tarafından değerlendirilerek kritik bulunan bazı malzemeler bulunmaktadır. Bunlar literatürde kritik malzemeler (Critical Raw Materials, CRMs) olarak adlandırılmaktadır. Devamını okumak için tıklayınız.
Material Efficiency and Material Productivity
Sedat Alataş, 8 September 2022
What do we mean when we talk about efficiency or productivity in resource economics? Are they referring to the same thing or completely different concepts? If different, more specifically, how should we understand and interpret material efficiency and productivity? Click here to read...
Industrial Emissions and Material Efficiency
Sedat Alataş, 28 August 2022
Recent data suggest that the fossil fuel share of the industry sector’s energy mix has decreased over the years, yet it is still above 65% in 2020. Therefore, industrial emissions alone become responsible for a significant proportion of current global emissions. Click here to read...